Işık ile DNA Fonksiyonlarını Yönetmek Mümkün
Biyokimyacılar, DNA biyolojik işlevlerini yönetmek için yeni bir strateji geliştirdiler ve bunu ışık yoluyla yapmayı düşünüyorlar.
DNA, yeryüzündeki yaşamın temel taşıdır. DNA’nın görevi kısaca, bir organizmanın gelişmesi, yaşamını sürdürmesi ve yeniden üremesi için ihtiyaç duyduğu tüm genetik bilgiyi depolamaktır.
Aslında her hücrede bulunan biyolojik bir kullanım kılavuzu gibi görev görür . Hücrelerimiz neyi ne zaman, ne şekilde ve hangi araçlarla yapacağını DNA içerisinde genler şeklinde düzenlenmiş kalıpları kullanarak bilir. Şimdi biyokimyacılar DNA’nın biyolojik işlevlerini ışık yardımıyla yönetmek için bir strateji geliştirdiler. Bu, araştırmacıların hücrede meydana gelen farklı süreçleri daha iyi anlamalarını ve kontrol etmelerini sağlayacak.
Hücrenin işlevleri enzimler olarak adlandırılan özel moleküllere bağlıdır. Enzimler, hücrede kimyasal reaksiyonlar gerçekleştiren proteinlerdir. Metabolizma ürünleri sentezlemeye, DNA moleküllerinin kopyalarını oluşturmaya, hücrenin faaliyetleri için enerjiyi dönüştürmeye, DNA’yı ve belirli molekülleri parçalamaya yardımcı olurlar.
Bir araştırma ekibi, bu işlevleri daha iyi anlamak ve izlemek için deneysel bir “sözde enzimatik kademeli reaksiyon” kullandı. Farklı enzimleri içeren bu ardışık reaksiyon adımları dizisi, ışık yoluyla uzaklaştırılabilen kimyasal grupların DNA’ya aktarılmasını mümkün kılıyor.
Daha önceki çalışmalar, yalnızca küçük parçacıkların (metil grupları gibi ) çok seçici bir şekilde DNA, RNA (ribonükleik asit) veya proteinlere aktarılabileceğini göstermişti. Araştırmacılar çalışmaların bir sonucu olarak, daha büyük parçacıkları veya modifikasyonları transfer etmenin artık mümkün olduğunu söylüyor.
Araştırmacılar, 2018’de Nobel ödülünün verildiği bir yöntem olan “sözde protein” mühendisliğini kullanarak, kademeli olarak çalışan bir enzim tasarladı ve DNA işlevlerini ışık aracılığıyla açıp kapatmayı mümkün kıldı.